Followers

Saturday, 11 June 2011

Cara mengaktifkan link di ruang komen.

As salam pembaca blog Bersama Dunia Teknologi!


CONTOH URL BLOG YANG PERLU DIAKTIFKAN

CONTOH URL ARTIKEL YANG PERLU DIAKTIFKAN

N3 ini saya buat untuk berkongsi ilmu dan memberi info tentang cara mengaktifkan link di ruang komen. Ini memandangkan ramai yang masih tidak berjaya untuk mengaktifkan link di dalam ruangan komen dan sebagai untuk menyahut cadangan Encik Hasnan untuk meminta saya memberi panduan dalam N3nya, ==>Klik Di Sini.
Caranya mudah dan saya harap selepas membaca N3 ini anda dapat mengaktifkan link anda pada ruangan komen PPD di myCLASS_012.


Anda hanya perlu taipkan==> <a href=letakkan link anda di sini>taip nama link di sini</a>


contoh=> <a href=http://tie4848.blogspot.com/>Bersama Dunia Teknologi</a>


Sila klik hasilnya ==>Bersama Dunia Teknologi


P/S: Jangan lupa tukar kepada link anda sendiri kerana takut nanti link anda datang ke Blog Bersama Teknologi pulak.
 Selamat mencuba!

20 comments:

Jamayah Ismail (210268) said...

mcm mana nak letak laman URL kita sahaja

Wan Rozita 210327 said...

TQ.Minta kebenaran nk share info nie,boleh?

Nor Hayati Nor Aziz (s210148) said...

Jamayah...nie untuk letakkan laman URL kita ler....atau maksud jamayah laman URL kita saja yang macam mana yer??!! Cikgu tie tak berapa pasti la.

Nor Hayati Nor Aziz (s210148) said...

Wan Rozita...silakan share, memang tujuan N3 nie pun Cikgu Tie adakan untuk share ilmu dengan rakan-rakan.

Hazrick S210068 said...

Cikgu Tie tau dak camana nak tukar link tu bagi jadi kaler biru. Saya try masa preview kaler biru, lepas publish tukar kaler asal balik. Saya try command div style="color: blue tak leh jugak.

Abd. Karim said...

Cikgu Tie, cuba cerita step by step sebab ada yang tak faham penerangan yang diberi tu. Ce cite mula-mula kena buat apa, pastu apa, kendia apa... ce cite ce cite

Nor Hayati Nor Aziz (s210148) said...

Hazrick s210068:Sebenarnya link tu tak boleh tukar jadi biru diruang komen. Pertukaran warna hanya boleh dibuat di blog kita ajer. Tak pa...asal link boleh aktif ajer Encik Hasnan terima.

Nor Hayati Nor Aziz (s210148) said...

Abd.Karim: Cikgu Tie tak pandai nak cerita macam mana untuk jadi lebih terperinci. Apa kata cuba buat kat ruang komen mana-mana, sebelum publish...prewiew. cubalah sampai jadi yer.Insyaallah...semoga dipermudahkan.

Mohd Nizam said...

Cikgu Tie.. Saya masih tak faham la apa yang cikgu Tie bagitau.. Maklumla ini kali pertama buat blog.. Rasanya saya nak kena buat tuisyen ngan Cikgu Tie ni..

Nor Hayati Nor Aziz said...

Mohd Nizam...Betul-betul ke tak faham nie! Cikgu tie pun bukannya pandai sangat,sikit-sikit tu boleh ler.hehehe...tak pa, jangan risau...nanti ada peluang dan masa Cikgu tie bantu yer!

Hazrick S210068 said...

Cikgu Tie saya pun dok rasa memang takleh jugak tukar kaler text utk komen tapi En Hasnan konfiden ja kata buleh tukar. Terkena jugak la kita yang baru berjinak- jinak dengan blog ni. Ha...ha...ha...

Nor Hayati Nor Aziz said...

Hazrick s210068...Biasalah tu, anggaplah ia sebagai dugaan kita di dalam menuntut ilmu.hehehe....

Ruby said...

cikgu tie, nti sy nak mta buat tuisyen kt sy pasal blog bleh dak? sy ni dok kelam lg pasal blog ni. he he he

Ruby said...

cikgu tie, nti sy nak mta buat tuisyen kt sy pasal blog bleh dak? sy ni dok kelam lg pasal blog ni. he he he

Ruby said...

cikgu tie, nti sy nak mta buat tuisyen kt sy pasal blog bleh dak? sy ni dok kelam lg pasal blog ni. he he he

Nor Hayati Nor Aziz said...

Ruby...tuisyen apanya,cikgu tie bukan pandai sangat pun. Sikit-sikit tu bolehlah....nanti ada peluang dan masa cikgu tie bantu. bagi tahulah jika ada apa-apa yg nak tahu pasal blog, insyaallah jika Cikgu tie boleh cikgu tie pasti akan bantu dalam tutorial blog nie yer....

suhaila said...

slm.cikgu yati yang budiman.blh saya tahu camna kita nak pos blog ke ppd?buntulah..tq

Nor Hayati Nor Aziz said...

suhaila...pergi ke blog my CLASS_012 (PPGUUM)
kemudian pilih PPD yang bersesuaian dan klik pada ruangan komen dalam PPD tersebut.

Masukkan link URL BLOG suhaila mengikut cara yang diajar dalam N3 nie.

Foziah Abdullah s210291 said...

terima kasih maklumat ini banyak membantu saya

nazlina69 - No Matrik : 210523 said...

Sila cuba Ketenangan Abadi - 210523

Popular Posts